טוען...

פרשת פקודי – 'בואו חשבון'

א] מדוע נקרא המשכן "מִשְׁכַּן הָעֵדֻת" (שמות לח, כא). ב] אחרי מי היו עם ישראל מרננים שכביכול 'לקח בגניבה מכספי המשכן!' ג] מדוע מוזכר בתורה סכום "וָוֵי הָעַמּוּדִים" (שמות לח, יז) בנפרד? ד] מתי חייבים מיתה על גניבת ממון? מאמר נפלא! מהספר 'תורת חסד' מהרב אליהו אילן חנן שליט"א

  פורסם בתאריך: 10.03.2024, 14:23 • מערכת שופר

חדש! ניתן לקריאה והורדה המאמר המעוצב מהספר - לחץ כאן.

[ב"ה כבוד הרב שליט"א לימד מאמר זה בשיעור: בואו חשבון - על משה 27.03.2025]

פקודי – 'בואו חשבון'

א] מדוע נקרא המשכן "מִשְׁכַּן הָעֵדֻת" (שמות לח, כא). 

ב] אחרי מי היו עם ישראל מרננים שכביכול 'לקח בגניבה מכספי המשכן!' 

ג] מדוע מוזכר בתורה סכום "וָוֵי הָעַמּוּדִים" (שמות לח, יז) בנפרד? 

ד] מתי חייבים מיתה על גניבת ממון? 

משכן העדות קרוי על שם התורה; 

כתב רבינו בחיי: 'שבמשכן היה הכל! 

א] שפע פרנסה בזכות השולחן הרומז לעשירות. 

ב] שפע חכמה בזכות המנורה הרומזת לאור התורה לחכמת התורה. 

ג] שפע קדושה בזכות מזבח הקטורת. 

ושלושת (3) הכלים הללו המנורה השולחן והמזבח היו בהיכל שנקרא: 'קודש'. אלא, כותב רבנו בחיי: 'שלמרות מעלתם הרבה צריך לדעת: שהעיקר במשכן הוא העדות! "עֵדוּת ה' נֶאֱמָנָה מַחְכִּימַת פֶּתִי" (תהלים יט, ח) דהיינו; הארון והלוחות הנמצאים בקודש הקודשים! 

וזה הטעם שנקרא: "מִשְׁכַּן הָעֵדֻת". שמו של המשכן קרוי על הדבר החשוב ביותר – התורה!

אדם נעשה שלם על ידי שלושה עניינים; נפש, גוף וממון; 

מוסיף השל"ה הקדוש (תרומה תורה אור ז') נדבך נוסף ורובד עמוק יותר בהבנת כלי המשכן: 

שלמות המשכן היתה בנויה משלושה חלקים; א] הארון, המרמז על תורה שבכתב. ועמו המנורה, המרמזת על התורה שבעל פה. ב] המזבח. ג] השלחן.

ודבר זה נעשה כדי ללמדנו ממה מורכב "האדם השלם" הרוצה לזכות ולהיות "האדם השלם" צריך שיהיו בו שלוש שלמויות; שלמות הנפש, שלמות הגוף ושלמות הממון. 

א] שלמות הנפש תהיה על ידי לימוד תורה בקדושה. 

ב] הגוף יזדכך וישמש כנרתיק הראוי לנשמה על ידי מצוות ומעשים טובים. 

ג] אבל יש פן שלישי, שלמות הממון - על ידי שיהיה נדיב לב ובעל לב רחב. 

והשם אל ליבו יבחין, שהכל נעוץ בדבר אחד, בלב, שמקומו באמצע הגוף והוא הַבְּרִיחַ הַתִּיכֹן המחבר את כל המשכן מִן הַקָּצֶה אֶל הַקָּצֶה (שמות כו, כח). 

וכל שלושת המעלות הללו, הן מעלות שבלב; א] לב להבין ולהשכיל דברי תורה. ב] לקיים מצוות בלב שלם. ג] נדיבות הלב. 

עם ישראל רננו על משה רבנו; 

בפרשה זו לומדים הנהגה חשובה מאוד לאדם השלם. 

אם חושב מאן דהו, שלאחר שיקיים מצוות וילמד תורה ואף יפריש מכספו ביד נדיבה - אין ספק שהכל ידברו אודותיו וישיחו בהתפעלות עד כמה "צַדִּיק יְסוֹד עוֹלָם" (משלי י, כה) הוא - אינו אלא טועה.

דאו נא, מי לנו גדול ממשה רבנו, אדון הנביאים, גואל ישראל ונותן התורה ואף על פי כן - אפילו אחריו רננו. ומה אמרו עליו מקצת מהעם? 

בתחילת פרשת פקודי, התורה ביארה בפסוקים רבים את חשבון מאזן הכספים של כל הוצאות בניית המשכן. כמה זהב תרמו וכמה כסף תרמו וכן הלאה. והנה לפתע לאחר מספר פסוקים כתוב: "וְאֶת הָאֶלֶף וּשְׁבַע הַמֵּאוֹת וַחֲמִשָּׁה וְשִׁבְעִים עָשָׂה וָוִים לָעַמּוּדִים" (שמות לח, כח). 

ויש לבאר (1): מפני מה האריכה התורה בחשבון ההכנסות וההוצאות? ועוד יש להבין (2): מה טעם מנו את העלות של "וָוֵי הָעַמּוּדִים" בנפרד? 

ובמדרש (רבה נו, ו') מבואר הטעם: שהרי לכאורה הדבר תמוה ביותר, לשם מה בכלל נצרך משה רבנו לעשות חשבון - והרי הקב"ה העיד עליו: שנאמן הוא! שנאמר: "לֹא כֵן עַבְדִּי מֹשֶׁה בְּכָל בֵּיתִי נֶאֱמָן הוּא" (במדבר יב, ז). 

אלא, שמע משה את ליצני ישראל מדברים ומרננים אחריו! וכמו שנאמר: וְהָיָה כְּצֵאת מֹשֶׁה אֶל הָאֹהֶל יָקוּמוּ כָּל הָעָם וְנִצְּבוּ אִישׁ פֶּתַח אָהֳלוֹ וְהִבִּיטוּ אַחֲרֵי מֹשֶׁה עַד בֹּאוֹ הָאֹהֱלָה" (שמות לג, ח) ואז ירד עַמּוּד הֶעָנָן וְעָמַד פֶּתַח הָאֹהֶל (שם פסוק ט) "וְקָם כָּל הָעָם וְהִשְׁתַּחֲוּוּ אִישׁ פֶּתַח אָהֳלוֹ" (שם פסוק י).

ומה אמרו עליו?

א] דעת רבי יוחנן שאמרו עליו: 'אשרי יולדתו של זה! שהקב"ה מדבר עימו כל ימיו'. 

ב] ואילו דעת רב חמא שאמרו עליו: 'בואו וראו כמה צווארו שמן - הרי מכספנו לקח והעשיר! וכי אדם שממון כה רב עבר תחת ידיו, לא יתעשר מזה?!' 

כששמע משה רבנו את הרינונים, אמר להם: 'לאחר שתיגמר המלאכה נעשה את החשבון'. 

אך כשעשה חשבון לבסוף, גילה לפתע כי חסרים לו אלף שבע מאות שבעים וחמשה (1,775) שקלים! תמה ואמר: 'עכשיו יחשדו בי ישראל!' מיד האיר הקב"ה עיניו, כפי שמבואר במדרש - ויצאה בת קול והכריזה: "וְאֶת הָאֶלֶף וּשְׁבַע הַמֵּאוֹת וַחֲמִשָּׁה וְשִׁבְעִים עָשָׂה וָוִים לָעַמּוּדִים". 

מסיים המדרש: 'אותה שעה נתפייסו ישראל' וזהו טעם נוסף לשמו של המשכן: "מִשְׁכַּן הָעֵדֻת" להורות: שהמשכן מעיד עדות נאמנה על משה רבנו שבאמונה עשה הכל. 

והדבר נורא! 

במי חשדו כלל ישראל? במשה רבנו! 

משה!!! העניו מכל אדם (במדבר יב, ג) משה שמסר נפשו על כלל ישראל! משה שנאמן על הקב"ה יותר מכל אדם!!! 

בו חשדו! 

ובמה חשדו בו?! בגניבה?! מביתו של הקב"ה?! 

היתכן???

הגונב כלי שרת - דינו מיתה על חילול ה' הנורא; 

מוסיף הבאר יוסף לחדד את הענין, שהנה במסכת סנהדרין (דף פ"א, ב) כתוב: 'הגונב את הקסוה וכו' והבועל ארמית - קנאים פוגעים בו' כלומר, אדם שגנב מבית המקדש כלי שרת, כגון; קסוה - מותר לכל קנאי לה' להרוג אותו בלא דין ובלא אזהרה. ומדוע נענש על גניבה בעונש כל כך חמור? ובמה שונה גניבה זו מכל גניבה אחרת? 

אלא, מבואר על פי הגמרא (במסכת בבא קמא דף ע"ט, ב): 'אמר רבי יוחנן: 'מפני מה החמירה תורה בגנב שמשלם כפל - יותר מגזלן שמשלם קרן בלבד! - כיון שהגזלן למרות רשעתו שמזלזל בכבוד קונו, כאילו עין איננה רואה במעשיו - לפחות השווה כבוד עבד לכבוד קונו, שמראה שאינו מפחד לא מהקב"ה וגם לא מבני אדם. 

אבל גנב שלא השווה עבד לקונו, הגנב שמפחד מבני אדם ולא מה' - ראוי לו עונש זה שישלם כפל! 

ואם כן, הגונב כלי שרת מבית המקדש, ביתו של ה' - ודאי חמור שבעתיים, שהרי חילל את ה' ביותר, שכביכול אפילו בביתו שלו, בבית המקדש, עין לא רואה! ולכן קנאים פוגעים בו. לא על עבירת הגניבה מבית המקדש. אלא על חילול ה' הנורא, שכביכול חשב הגנב שהקב"ה אינו רואה בביתו שלו! 

ומעתה נבין מדוע הבועל ארמית (גויה) קנאים פוגעים בו? וכי עבירה זו חמורה יותר משאר עריות? אלא הטעם שהחוטא נענש בחומרה באופן מיידי, בלא דין, הוא מחמת חילול ה' שעשה – כמבואר: "בָּגְדָה יְהוּדָה וְתוֹעֵבָה נֶעֶשְׂתָה בְיִשְׂרָאֵל וּבִירוּשָׁלָ͏ִם כִּי חִלֵּל יְהוּדָה קֹדֶשׁ ה' אֲשֶׁר אָהֵב וּבָעַל בַּת אֵל נֵכָר" (מלאכי ב, יא) על חילול ברית קודש בטומאה חמורה! 

ואם כן, מבהיל הדבר, שליצני הדור חושדים בגדול הדור, הוא משה רבנו שנאמר עליו: "בְּכָל בֵּיתִי נֶאֱמָן הוּא" הוא שמדבר עם ה' "פָּנִים אֶל פָּנִים" (דברים לד, י) - בעבירה החמורה ביותר, גניבה של כספי בית המקדש, שהוא חילול ה' נורא! וכאילו בביתו שלו עין לא רואה, ח"ו. 

ובפרט, שהרי היה זה דור של השגחה פרטית, שהקב"ה התערב בכל רגע בסדרי הבריאה, אם כן חמור פי כמה לגנוב מכספי ה', אפילו יותר מגנבת קסוה מבית המקדש. 

אלא מכאן רואים עד כמה נורא כוחה של ליצנות - שהופכת את הטהור לטמא. כמו אצל קורח שטען על העניו מכל אדם: "וּמַדּוּעַ תִּתְנַשְּׂאוּ עַל קְהַל ה'" (במדבר טז, ג) דבר שהוא ההיפך הגמור מהאמת, שהלא משה היה העניו מכל אדם! אך אף על פי כן הצליח קורח על ידי הליצנות לשכנע את העם. 

וזאת ילמד כל עובד ה', שגם אם יהיה ענק במידות, בתורה ובגמילות חסדים - תמיד "ירננו" אחריו! 

על חטא העגל אף אחד לא ביקש דין וחשבון; 

ועל עצם הטענה, אומר רבנו מאיר שפירא מלובלין זצ"ל: שיש להבחין ולשקול אותה במאזנים; 

כשבני ישראל חטאו בעגל - גם אז אספו מצבורי זהב! שנאמר: "וַיִּתְפָּרְקוּ כָּל הָעָם אֶת נִזְמֵי הַזָּהָב" (שמות לב, ג) שישים ריבוא (600,000) בני אדם, כל אחד מהם הביא נזמים וטבעות, כולם מזהב! ומה יצא מכל הזהב העצום הזה? עגל קטן. אפילו לא שור. 

ואף אחד לא שאל:... 'איפה הזהב?' 

ואילו כשמשה רבנו ביקש, אספו יומיים (24 שעות) בלבד; בי"ב וי"ג בתשרי - ובי"ד תשרי יצא כבר כרוז: 'מספיק! יש די והותר' ועשו מהזהב כל כך הרבה כלים; שולחן מזהב, מנורה בגובה של אדם - כולה זהב טהור! ובמסכת מנחות (דף כ"ט, א) מבואר: שכדי להוציא זהב טהור לקחו אלף (1,000) ככרות זהב! והכניסו אותם לכור האש אלף פעמים ומתוכם יצא כור אחד (1) של זהב טהור! 

והנה לבסוף, כשראו כל העם כמה רבים הם הכלים שנעשו מהזהב, עוד רצו דין וחשבון, כאילו מישהו גנב מהם. ולא די בזאת, אלא שחשדו באדון הנביאים, במשה רבנו... 

מבהילים הדברים עד כמה יכולים הרשעים להפוך את היוצרות! אבל זאת צריך לדעת כל אדם שיוצר יצירה של דבר שבקדושה: חוק הוא! תמיד ימצא היצר הרע שיטען: גנבתם! 

אבל סוף האמת להתגלות! וכדברי האלשיך הקדוש והאור החיים הקדוש: שנעשה נס גמור! ובדיוק אותה הכמות שתרמו, בה השתמשו ולא היה שום בלאי ולא נפסד מאומה, לא בחיתוך, לא בהתכה ולא בגזירה. ממש נס ופלא! והכל כדי שכולם יראו את צדקת "האדם השלם שעושה רצון קונו". 

ולכן חמור כל כך עונשם של מדברי לשון הרע! כמו שמבואר (במסכת סנהדרין דף ק"ג, א): 'שהם מארבע הכיתות שאינן מקבלות פני שכינה!' וביאר הרמב"ם (צרעת טז, י): 'שדרך הליצנים שבתחילה מדברים דברים בטלים ואחר כך ידברו בגנות הצדיקים ומתוך זה כופרים בה'!' רח"ל. 

וזהו הלקח הנורא שנלמד מפרשה זו: 

אפילו על משה רבנו, אדון הנביאים, האדם השלם - הגואל ונותן התורה, האדם היחיד שהקב"ה העיד עליו "בְּכָל בֵּיתִי נֶאֱמָן הוּא" גם עליו יכולים לבוא רשעים ארורים ולהאשים אותו בעבירות חמורות שיש בצידן עונש מוות - עבירות של חילול ה'. 

אם כן, כמה נורא חטא המדבר לשון הרע!

[סוף חומש שמות]

[קרדיט: גם מאמר זה על פרשת פקודי מתוך הספר הנפלא! 'תורת חסד'

באדיבות המחבר הרב אליהו אילן חנן שליט"א - ישר כוחו!

למאמר הקודם: 'פרשת ויקהל: הנשיאים' - לחץ כאן].

 

 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 19.05 11:45

    כבוד הרב, הנה כתוב שיש עניין גדול בלומר 3 פעמים תהילים ספר שלם כמו שהרב אומר לאנשים (ברוקלין מהו הרגל רע 15.05.2025 shofar.tv/lectures/1658). ציטוט: 'מעלת אמירת תהלים בכל יום בספר רחמי האב (אות נז) כותב בענין זה וזה לשונו: להיזהר מאוד באמירת התהלים בכל יום, כי בשתיים ייחשב, בעמוד העבודה ובעמוד התורה, וכעוסק בנגעים ואהלות. כמובא בגמרא, ומסוגל לכל דבר. ג' פעמים תהלים נחשב כתענית משבת לשבת ומוסיף שם: וקבלה מן רבינו רבי אלימלך מליז'ענסק זי"ע כי האומר ביום אחד שלש פעמים כל התהלים, הוא חשוב כמו תענית משבת לשבת. חשוב כחרב וחנית חדה נגד היצר הרע ומוסיף: גם שמעתי אומרים בשם תלמידו הקדוש מוה"ר מנחם מרימינוב זצ"ל כי הגומר שלש פעמים ביום אחד כל התהלים חשוב כחרב וחנית נגד יצר הרע (תהלים מקדש מעט) [סוף ציטוט].

  • 18.05 15:02

    ["עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" – ושקיות היוקרה חזרו!] מכתב תודה לרב- אשמח שתפרסמו כי הבטחתי כבוד הרב היקר שלום רב! אין מילים בפי איזו סיעתא דשמיא בזכות עצת הרב! שבוע שעבר צפיתי בהרצאה של הרב, בה הוא ממליץ לאישה שבנה חולה במחלה קשה לרקוד רבע שעה ביום עם השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" ולהמתיק את הדין. ביום שישי האחרון הבן שלי קנה בגדים יקרים לבת מצווה של הבת שלנו. הוא הסתובב רבות ובסוף הצליח ובחר בגדים שעלו יקר. כשעלה לאוטובוס שכח את שקיות הבגדים בתחנה ונזכר רק כשירד בתחנה ביישוב שלנו. מיד עלה על אוטובוס נוסף חזרה לתחנה בה שכח את הבגדים - מרחק 40 דקות! כשהגיע לתחנה בה שכח את השקיות, הצטער לגלות שהן כבר לא שם. חיפש שוב ושוב ולא מצא. הצענו לו שיקבל בליבו שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובה ויבקש בזכות רשב"י זיע"א שימצא את השקיות. במקביל, שמענו בעצת הרב והתחלנו לרקוד בבית עם הילדים הקטנים "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" על הנסיון שנתן לנו. הבן חזר הביתה עצוב, בידיים ריקות וללא השקיות. חיזקנו אותו: שהכל מדוייק ואין ייאוש בעולם. הוא אמר שאין כמעט סיכוי למצוא כי כנראה מישהו לקח את השקיות, אבל התעקשנו שאם שרנו ורקדנו לה' יתברך - הכל יכול להתהפך לטובה! היום בבוקר, יום ראשון, חזר לתחנה בדרכו לישיבה, עצר אותו בחור וביקש צדקה. הבן נזכר שהבטיח לתת צדקה של 20 ש"ח כהשתדלות למצוא את השקיות ונתן לבחור 20 ש"ח. משם הלך למחלקת אבידות ונאמר לו: שבדיוק לפני דקה הגיע מישהו והחזיר את השקיות! איזה טוב ה'! שזימן לנו את ההרצאה המחזקת של הרב בזמן המדוייק! אין כמו העצות הקדושות של הרב אמנון שתמיד עובדות! "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה!" ע. ונ. ש. יד בנימין. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 18.05 14:48

    ["עִבְדוּ אֶת ה'" – והמנוע שב לפעול] פרסום הנס נתקע לנו הרכב בדרך לצפון לא עובר את 20 קמ"ש רעש של טורבו שהלך דבר שמתקנים רק במוסך... בדקנו כל האופציות אין סיבה ברורה חזרנו לרכב וב"ה התחלנו לשיר: 'עיבדו-עיבדו' ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב)) ואז הרכב הניע רגיל התחיל לסוע רגיל שרנו עוד ועוד לכבוד השי"ת תודה להשי"ת על הנס הגלוי ותודה לרב על התגלית העולמית. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 18.05 11:30

    [הרב שמאיר, מניע ומחדש] כבוד הרב היקר, ב"ה הרצאה בברוקלין (מהו הרגל רע 15.05.2025 shofar.tv/lectures/1658) ״לא דרשה רגילה״ כמו שהרב אמר! האזנתי פעמיים. ואכן כבודו לא מרגיל אותנו לדרשות רגילות! הרצאה מעין ניתוח, איך כבודו מסביר ברור שנבין ומפרק הכל לגורמים...(התנהגות, תאוות, מידות וכו') ניתחת אותנו! הסברים מעלפים ומובנים על התשובה על הבושה שמתפתחת ומראה על יראת שמים... מחזק! תודה שבזכות ההרצאה נודע לי ש: 1. שזכינו להקריב קורבן נדבה להשי״ת ברגע שאסרנו על עצמנו מעשים שעשינו... 2.שזכינו לגלות שיש לנו כוחות אדירים שויתרנו על תאוות למען השי"ת ושזה לא ילווה אותנו לעולם הבא לסבל. (שנתיים בלי עישון, ושנים שסתמנו את הפה לבשר ועופות תעשיתי - רק מקפ״ז) ועוד... - בזכות הרב היקר….! תודה להשי"ת תמיד! ולא להתרגל גם שזכינו לדבוק ברב! אלא להודות! הבוקר בדרכי לעבודה הרהרתי על כך ״איזה זכות שזכיתי״ ודברתי עם השי"ת: ״תודה אבא שזיכית אותי לרב האמת ולא דבקתי ב: 'ערב רב' שהייתי מבזבזת את זמני וכספי! ותודה שזוכה לתרום לארגון אמת״! וקראתי "מזמור לתודה" כשקיבלתי סמס מויזה היום על חיוב למטרים לבנין שיבנה בקרוב אמן! (לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 18.05 11:27

    [המשך להאיר לנו פנים!"] ישר כח עצום לרב היקר והאהוב על עוד דרשה מרתקת ומיוחדת במינה. (ברוקלין - מהו הרגל רע 15.05.2025 shofar.tv/lectures/1658) אכן ב"הה רואים בכל דרשה ודרשה את ההתחדשות בנושאים החשובים באמת לקידום היהדות והערכיות. יה"ר המשך הצלחה גדולה ומבורכת במסע התשובה!!! (אמן).

  • 15.05 14:58

    [תודה לרב שמעורר נשמות] הרב, ב"ה איזה הרצאות החזקות! אתה בין היחידים בעולם הזה שיכול לגרום ללבבות של היהודים לרקוד, פשוט מושלם, הבכי - זה הכוח בתפילה לשבור את היצר הרע שבתוכנו, הרצאות חזקות ברוך תהיה הרב ❤️❤️❤️ (אמן).

  • 15.05 12:49

    [פרקמטיא של אהבה - חנות של ברכה] אבל! אני רוצה להוסיף פה מילה או שתיים... מעבר לזה שברוך ה' הגיע בשר בקר שווה ++ יש חשיבות גדולה מאוד שנקנה בחנות. מעבר לזה שזה הכרת הטוב לכבוד הרב, זה גם פרקמטיא עם תלמיד חכם, שזה מזכה אותנו לחיי העולם הבא. לא צריך להגיע לחנות רק כי רוצים בשר או מוצרי חיטה שלא עבר עליהם הפסח. צריך להקפיד לקנות בחנות הקהילה, כי היא משרתת אותנו, ועושה עבורנו מעל ומעבר שיהיה לנו בעזרת השי"ת כשר, טעים, ונגיש תמיד. ומוצרים מתחדשים! זה כל כך לא מובן מאליו, ומעבר לחובת הכרת הטוב שיש לכל יהודי, זה פשוט אינטרס שלנו. ואנחנו אוהבים את הרב אז זה צריך להיות בנפשנו לרצות לקנות בחנות. ומעבר לזה שכבוד הרב אמר: 'שמי שקונה בחנות תהיה לו ברכה!' ☺️ העניין שהחנות 'לא נגישה' - לא כל דבר אנחנו קונים בחנות. יהיו לנו מספיק דברים לקנות בסופר... אני יודעת שזה מורכב להגיע לחנות, אבל אפשר יום אחד בחודש לרכז בשביל להגיע ובעזרת השי"ת לעשות קניה גדולה ולפרוס לתשלומים. או לרכז כמה משפחות ולעשות משלוח ולהתחלק בעלות. אפשר להתפלל על זה - ובעזרת השי"ת ה' יעזור שזה יצא לפועל על הצד הטוב ביותר בסיעתא דשמיא. זה אינטרס שלנו לקנות בחנות ולהחזיק אותה!!! זה הלב שלנו, ששומר עלינו, הדם זה הנפש, ומרבה לנו זכויות ושומר עלינו כשרים. וגם מאפשר לכבוד הרב שליט"א להרבות תורה ☺️☺️ וללמוד בנחת ☺️☺️ זה מה שנקרא פרקמטיא עם תלמיד חכם! להנות אותו מנכסינו! כדאי בכל זאת להשתדל לקנות כמה שאפשר בחנות ☺️ אוהבת ❤️💕🌸.

  • 15.05 12:46

    [אור בליל ברוקלין] ב"ה השיעור הלילה בברוקלין היה חזק ביותר - הרגל נעשה טבע! יה"ר שנזכה לתקן את הטבע שלנו במהרה! תודה רבה על השיעור ולילה טוב (אמן) (ברוקלין - מהו הרגל רע 15.05.2025 shofar.tv/lectures/1658).

  • 15.05 12:45

    [דרשה שנגעה בלב] ישר כח עצום לרב היקר והאהוב על עוד דרשה כנה, מרגשת ופרקטית כרגיל. (ברוקלין - מהו הרגל רע 15.05.2025 shofar.tv/lectures/1658) יה"ר שהשי"ת יתן המשך הצלחה גדולה במסע החשוב ליהודי העולם!!! (אמן).

  • 14.05 15:00

    [תודה לכבוד הרב – מרגש ומשובח!] שלום לכבוד הרב 🌹 ב"ה כל הרצאה משתבחת... ועל ההרצאה חשובה בקווינס (13.05.2025)...('בשביל לדבר יש סלון' אהבתי) ועל הידיעה החשובה מה לומר כשאי אפשר לענות 'אמן' ("בָּרוּךְ ה' לְעוֹלָם אָמֵן וְאָמֵן" תהלים פט, נג) השיחה של הבחור שהתוודה על התוכנה שמזייפת הימצאות אנשים במקומות בשביל בונוס 5$ וואו הוידוי והחרטה שעשה מעומק הלב... מרגש... הוא החזיר אותי עוד פעם בתשובה, יה"ר שהזכות תעמוד להצלתו במשפט (אמן). כשאמר: ״איך לא חזרתי בתשובה לפני 30 שנה?!״ - זה משפט שכמעט כל יום אומרת בליבי ולמכריי… 'וגם לי אם יצמידו אקדח… מוכן למות על השבת' אמר - …גם אני😁 הזדהיתי! מאושרת בשבת❗️😄 יהי רצון שעצת וברכת הרב שדואג מהלב לכל פונה, תועיל לו לזיכוי מוחלט אמן.

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime